zaterdag 15 juni
18°C
7 km

Technische jongeren aan de slag in de Lego Challenge

Liefhebbers van Lego moesten vandaag in Gent zijn, want in de gebouwen van HOGENT stond een heuse Lego Challenge geprogrammeerd. Honderden leerlingen, tussen 9 en 15 jaar, kwamen er samen voor een wedstrijd. Verschillende scholen uit Oost-Vlaanderen stuurden er hun meest pientere leerlingen op af voor een wedstrijd rond technische en wetenschappelijke kennis. Met de Lego Challenge probeert de organisatie FluxLab de technische studierichtingen meer in de kijker te zetten, want een technische job is nog steeds een knelpuntberoep.

Maak je eigen robot, programmeer hem en laat hem daarna zo snel mogelijk een parcours opgebouwd uit legoblokjes afleggen. De  Lego Challenge die vanmiddag in de gebouwen van HOGENT werd gehouden lijkt wel op een sterk staaltje teambuilding zo vlak voor de krokusvakantie. Maar er hangt veel van de wedstrijd af, zo blijkt.

Pascal Vanhoecke, FluxLab Netwerk vzw: "Het is de bedoeling dat de kinderen een bepaald parcours tot een goed einde brengen met een robot die ze zelf helemaal naar hun hand zetten, en dat ze natuurlijk goed samenwerken om die challenges te kunnen realiseren. En dan ook nog voor een jury vanuit het bedrijfleven en vanuit de hogeschool een aantal vragen beantwoorden over een innovatief idee een innovatief project dat ze samen met een leerling uit de klas hebben uitgewerkt".

De leerlingen nemen het in verschillende wedstrijden tegen elkaar op. Wie z`n robotwagentje juist heeft geprogrammeerd kan met het voertuigje het parcours zo snel mogelijk afleggen. Wie een programmeerfoutje maakte in de robot, krijgt in een andere ronde een herkansing om het voertuigje nog wat aan te passen, en dat zorgt voor veel klamme handjes. Uiteindelijk mogen drie teams naar de BeLux-finale. Het zijn de Lego League Legends Groen van De Wijze Eik Mariakerke, Masterminds2 van het Scheppersinstituut Wetteren en het Go! Lyceum Gent.