zaterdag 27 april
16°C
33 km

Tijdelijk onttrekkingsverbod op onbevaarbare waterlopen

Vanaf vandaag is het wateronttrekkingsverbod van kracht gegaan in de hele provincie Oost-Vlaanderen. Dat komt er bovenop het gedeeltelijk oppompverbod dat al in voege was. Het gaat in totaal om 23 van de 139 onttrekkingszones in onze provincie. Het is niet de eerste keer en zeker ook niet de laatste zegt gouverneur Carina Van Cauter. Voor landbouwers is het zoeken naar duurzame oplossingen. 

Carina Van Cauter, gouverneur provincie Oost-Vlaanderen: "Wel er is een reactief afwegingskader opgesteld waarbij niet alleen de peilen van het water... worden gemeten maar ook de grondwaterstanden. Er wordt gekeken hoe het met de drinkwaterstanden is met andere woorden. Men houdt rekening met de klimatologische omstandigheden; Wanneer verwachten we regen. Dus al die elementen worden samen gelezen en dan wordt er gekeken of er bijkomende maatregelen moeten worden genomen".

Bijkomende maatregelingen zijn dan een uitbreidingvan het captatieverbod of een sproeiverbod. Dat is vandaag nog zeker niet aan de orde, benadrukt de gouverneur. Landbouwers moeten zichzelf dus weten te wapenen tegen de droogte. Raf De Paepe is al ruim dertig jaar landbouwer in Lozer, een deelgemeente van Kruisem. Vijftig jaar geleden, toen de boerderij nog van zijn vader was, bouwden ze al twee watervijvers waarmee ze hun groenten beregenen. 

Raf De Paepe, landbouwer: "De twee waterreservoirs hebben elk een verschillende oorsprong; Dit waterreservoir is voorzien van grondwater en het andere is het tegenovergestelde, daar is de oorsprong eerder regenwater aangevuld met water van de beek. Dat water wordt opgevangen in de winter en gestokkeerd voor het groeiseizoen". 

En dat het onttrekkingsverbod noodzakelijk is bewijzen de beelden van een beek dichtbij de velden van Raf. Er is nauwelijks water. Volgende week zou er wat water uit de lucht vallen, tot grote vreugde van de land-en tuinbouw