zaterdag 27 april
16°C
37 km

Transitiehuis Gentbrugge is vanaf maandag operationeel

Ons land heeft er sinds vandaag een tweede transitiehuis bij, in Gentbrugge. In een transitiehuis verblijven gedetineerden die bijna aan het einde van hun straf zitten. Ze worden er voorbereid om terug te keren naar de maatschappij. Het nieuwe transitiehuis zit in een wijk in Gentbrugge, waar vanaf maandag 16 mannen zullen verblijven en werken aan hun reïntegratie. Wij gingen eens kijken hoe het er in zo`n transitiehuis aan toegaat. 

In Gentbrugge verblijven vanaf maandag 16 gedetineerde mannen. Het is het tweede transitiehuis in ons land dat zijn deuren opent. In 2019 ging de primeur naar Mechelen. In het transitiehuis verblijven mannen die langer dan drie jaar in de gevangenis hebben gezeten. Zij werken in het huis gemiddeld zeven maanden aan hun reïntegratie en worden daarin sterk begeleid. Iedereen die op achtien maanden van zijn vrijlating zit kan in aanmerking komen maar het project is niet voor iedereen. 

Dorien Van Humbeeck, coördinator transitiehuis: "Men moet groepsgeschikt zijn. Voor de rest geen feiten van zeden-of terroristische aard. En dat zijn onze exclusieve criteria. Ik vind het ook wel belangrijk om te vermelden hoe wij naar een dossier kijken; je hebt een dossier maar je hebt ook een mens naast dat dossier. Wij gaan ook altijd op intake omdat een dossier zegt niet alles over een persoon. Om de mens daarnaast eigenlijk te zien zonder de risico's uit het oog te verliezen natuurlijk"

Onderzoek is er nog niet maar de cijfers in Mechelen zijn positief. Daar hebben ze na vier jaar 70 uitstromers die niet meer in aanraking zijn geweest met het gerecht. In de gevangenis ligt dat cijfer veel lager. Bewakingspersoneel is hier niet, er wordt ingezet op vertrouwen. De deelnemers kunnen ten alle tijde het huis verlaten om te gaan werken of sporten. Maar elke stap wordt wel gemonitord en bijgehouden. Of dit de toekomst van detentie is, is nog niet duidelijk. 

Dorien Van Humbeeck, coördinator transitiehuis: "Ik denk dat er, maar nu spreek ik vanuit mijn eigen naam, dat er binnen detentie wel heel veel moet veranderen. Ik ben voor meer transitiehuizen. Er zijn 100 plaatsten voorzien over heel België. Maar voor een transitiehuis, niet iedereen is daar geschikt voor. Zoals je kan zien, je moet echt wel kunnen omgaan met de vrijheden die er bij een transitiehuis bijkomen. Maar ik vind ook gewoon dat er structureel in de gevangenissen dat er meer moet ingezet worden op een menswaardige detentie".