UZ Gent opent een cleanroom in de ziekenhuisapotheek

De ziekenhuisapotheek van het UZ Gent heeft een nieuwe cleanroom in gebruik genomen. Da`s een steriele ruimte waarin de apotheekmedewerkers de geneesmiddelen voor de zorg en de klinische studies bereiden. En dat gebeurt volgens de strengste kwaliteitsnormen.

De strenge regels worden voor ziekenhuizen verplicht in 2026, maar bij het UZ Gent hebben ze zolang niet gewacht. De cleanroom moet infecties helpen voorkomen, en het personeel ook beter beschermen. Jaarlijks worden in deze apotheek van het UZ Gent 80.000 steriele preparaten klaargemaakt, de helft daarvan zijn bereidingen voor kankerbehandelingen. Met deze nieuwe cleanroom kunnen die nu volgens de stengste kwaliteitsnormen bereid worden.

Pieter Ramaut, adjunct - hoofdapotheker UZ Gent: "Een groot deel van de kostprijs van een cleanroom zit in de luchtbehandeling, dus de filters die gebruikt worden om de lucht te filteren maar ook de airco`s. ook voor de bereidingen wordt er nog eens extra gewerkt in een kast waar de lucht dan voor die specifieke vierkante meters heel proper wordt gehouden - heel veel van onze bereidingen zijn voor kankerpatienten, zo`n 40.000 van onze infusies, gaan naar die doelgroep, maar we hebben ook heel wat andere bereidingen voor ambulante diensten, mensen in dagopname, gaat naar daar". 

insluiten