zaterdag 2 december
1°C
7 km

UZ Gent start met opbouw vaccinatiecentrum voor personeel en andere zorgverleners

 

 


Het UZ Gent bouwt de komende tien dagen de sportzaal naast het Revalidatiecentrum om tot een COVID-19-vaccinatiecentrum. “Als alles goed gaat, dienen we er eind januari de eerste coronavaccins toe", zegt hoofdarts Frank Vermassen.

In eerste instantie zal het UZ het eigen personeel, de externe partners, studenten en stagiairs die in het ziekenhuis werken vaccineren. Ook studenten en stagiairs uit andere zorginstellingen en medewerkers uit de eerstelijnszorg zullen mogelijk in het vaccinatiecentrum hun vaccins krijgen, maar dat staat nog niet helemaal
vast.

Wekelijks 4000 mensen vaccineren
Het vaccinatiecentrum kan werken met 10 vaccinatielijnen en zal 7 dagen op 7 draaien. Medewerkers kunnen er vanaf eind januari terecht voor hun vaccin. Als er vroeger vaccins beschikbaar zijn voor deze doelgroep, dan zal het ziekenhuis vroeger starten en de eerste vaccins toedienen in de Reiskliniek.

"Het is onze ambitie om vanaf 1 februari op kruissnelheid te vaccineren om onze medewerkers zo snel mogelijk te beschermen tegen COVID-19. We zullen werken met 6 vaccinatielijnen, acht uur per dag, om zo wekelijks ongeveer 4.000 mensen te vaccineren. Dit betekent dat we op zes weken tijd twee dosissen van het vaccin kunnen toedienen aan minstens 12.000 mensen. Indien nodig gebruiken we de volledige capaciteit van 10 lijnen en kunnen we op zes weken tijd 20.000 mensen vaccineren”, zegt hoofdarts Frank Vermassen.

Voor de toediening zal het ziekenhuis beroep doen op studenten geneeskunde en UZ-verpleegkundigen die zich vrijwillig aanboden. Zij werken onder supervisie van een arts. Het vaccinatiecentrum krijgt ook een eigen EHBO-post en een ruimte waar apothekers de vaccins klaarmaken voor toediening.