Veilig wandelen en fietsen onder de Drongensesteenweg

In Gent is een nieuwe fiets- en voetgangersonderdoorgang geopend. Die maakt het voor zwakke weggebruikers een stuk veiliger om de Drongensesteenweg te kruisen. Ook het autoverkeer kan daardoor vlotter passeren.

De nieuwe fiets-en voetgangersonderdoorgang legt de link tussen de Bourgoyen en de Watersportbaan. Fietsers kunnen nu zonder conflicten met andere weggebruikers fietsen langs een breed fietspad. Om de onderdoorgang te realiseren werd gewerkt op de bestaande Griendijkbrug. Die kreeg een nieuwe dakplaat waardoor de brug en de onderdoorgang met elkaar verbonden zijn. Er is ook veel lichtinval door een grote lichtstraat. De onderdoorgang is een onderdeel van het Westerringspoor. Dat is de fietsroute die Oostakker verbindt met het station Gent Sint-Pieters.

De fiets centraal

Zowel de stad Gent, de provincie Oost-Vlaanderen als de Vlaamse overheid zetten volop in op de fiets. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) trekt dit jaar zelfs de investeringen in fietsinfrastructuur op naar 355 miljoen euro.

Type voorbeeld

De nieuwe onderdoorgang is een typevoorbeeld van een goede samenwerking tussen verschillende overheden. De stad, de provincie, Vlaanderen en Europa dragen elk hun steentje bij in de totale investering van ruim 2,6 miljoen euro. Zo kan er sneller werk gemaakt worden van betere fietsinfrastructuur.