VELT vzw lanceert SOS Slaapkamer, een zoektocht naar pesticidenresidu's in de slaapkamer

De 'vereniging voor ecologisch leven en tuinieren', kortweg VELT,   start met een nieuw burgerwetenschappelijk onderzoek. Met  een erg opvallende actienaam : 'SOS Slaapkamer' ,  willen ze achterhalen hoeveel schadelijke pesticideresidu's aanwezig zijn in de Vlaamse en Nederlandse slaapkamers. Na hun actie SOS Mezen krijgt Velt  steeds meer vragen van burgers die in landbouwgebied wonen over het gebruik van pesticiden  

We staan er niet bij stil maar thuis is de slaapkamer de ruimte waar we de meeste tijd in doorbrengen. Vorig jaar bleek na een verkennend Europees onderzoek in verschillende EU lidstaten dat in de slaapkamers van de Belgen nogal wat pesticiden zijn terug te vinden. Reden voor Velt om dat nader te onderzoeken. Op het platteland is dat vooral door het gebruik van pesticiden  in woonbuurten. Maar ook het gebruik van vlooienbandjes bij huisdieren is mee de oorzaak. Maar er zijn ook andere oorzaken. 

Geert Gommers, expert pesticiden Velt: "Of soms in de zomer, is nog vroeg in het jaar nu, de muggenstekker die je in het stopcontact steekt om de mug te doden. je verstuift eigenlijk gewoon pesticiden in jouw slaapkamer op dat ogenblik".

Om de hoeveelheid pesticiden in onze huizen in kaart te brengen start Velt nu met een onderzoek. Ze doen dat aan de hand van een testkit die op de stofzuiger past. Patricia woont vlak bij een boomgaard  in Deinze en doet graag mee.  

Patricia Rotsaert, deelnemer: "Dat is nie zo moeilijk. Er zijn enkele buisjes die in mekaar passen en in het midden zit er een capsule. Die wordt opgestuurd en aan de hand van de metingen krijg je de resultaten binnen. Wat er zoal aanwezig is van stoffen die niet zo gezond zijn in de slaapkamer".

Wie zich ook kandidaat wil stellen om mee te doen aan dit onderzoek vindt info op www.sos-slaapkamer.nu