Volvo Trucks Gent dicht door tekort aan chips

De fabriek van Volvo Trucks in Gent is tot het einde van deze week stilgelegd. De oorzaak van het probleem is een groot tekort aan chips waar de volledige autobranche mee kampt.

Het wereldwijde chipstekort in de autosector heeft nu ook gevolgen voor de Gentse bedrijven. De fabriek van Volvo Trucks in Oostakker heeft haar productie voor deze week stilgelegd. De broodnodige halfgeleiders, of zogenaamde chips, raken niet op tijd geleverd en dus wordt de band er een week lang stilgelegd. Vanaf maandag hopen ze de productie hier opnieuw te kunnen opstarten, maar het tekort aan chips blijft wel een probleem.

Grote vraag naar computers en spelconsoles

Een wereldwijd probleem, zo blijkt.  Door de stijgende vraag naar computers en spelconsoles tijdens de lockdown is de vraag naar halfgeleiders toegenomen. En dat zijn dezelfde onderdelen die ook nodig zijn voor de bouw van moderne hoogtechnologische auto's. Door het tekort aan chips geraken de voertuigen dus niet meer afgewerkt.

Ook problemen bij SNOP Automotive Gent

Ook bij Volvo Car Gent is de situatie kritiek. Daar draait de fabriek voorlopig wel nog, maar dat kan morgen alweer anders zijn. En ook de toeleveranciers van de autosector delen in de klappen. Bij SNOP Automotive in Gent, het vroegere Tower Automotive, ligt de productie de hele week stil.