Wijkmobiliteitsplan Zwijnaarde moet even terug in de kast

 ''We zijn niet tegen een wijkmobiliteitsplan, we willen alleen dat het plan enkele aanpassingen krijgt.'' Dat zeggen de buurtbewoners van de wijk Rijvissche in Zwijnaarde. Gisteren kon u bij ons zien dat de rechtbank het wijkmobiliteitsplan, dat normaal op 4 december zou ingevoerd worden, voorlopig niet laat doorgaan. Eerst moet er een uitspraak komen van de kort gedingrechter. Intussen vraagt de buurt aan de stad om rond de tafel te zitten.

De signalisatieborden mogen nog even op stal, want voorlopig gaat het wijkcirculatieplan in Zwijnaarde niet door. Dat is gisteren via een eenzijdig verzoekschrift van de buurtbewoners beslist door de rechtbank. Het wijkmobiliteitsplan kan niet uitgerold worden tot er een uitspraak is van de rechter in kort geding. Als de stad de plannen toch zou doorvoeren, dan moeten ze een dwangsom van 25.000 euro per dag betalen. Vooral bij de buurtbewoners van de wijk Rijvissche is er veel protest tegen het plan. 

Nathalie Poisson - buurtbewoner: "Er zou een knip komen in de Rijvisschestraat. Dat betekent dat bewoners zullen moeten rondrijden. Eerst via Sint-Denijs-Westrem om zo in Zwijnaarde-dorp te geraken. Terugkeren is ook met een hele omweg omwille van de knip. Wij hebben dat uitgerekend op Google Maps, dat is een omweg van 10 kilometer. Je moet dan via landelijke wegen rijden zoals de Putstraat, waar je met moeite met twee auto's kan passeren. In de winter mag er ook niet worden gestrooid. Dus wij stellen ons echt vragen bij de veiligheid".

Filip Watteeuw (Groen) - schepen van Mobiliteit Gent: "Ik kan me voorstellen dat mensen bekommerd en bezorgd zijn over wat er te gebeuren staat. Het gaat een beetje over de afweging he. Wat is belangrijker? Een langere rijweg voor automobilisten of de veiligheid van actieve en kwetsbare weggebruikers. Daarover gaat het en ik begrijp dat dit enige aanpassing vergt. Maar ik zou zeggen: geef het een kans en sowieso gaan we evalueren".