vrijdag 14 juni
19°C
65 km

Wonderwoud heeft vergunning eindelijk beet!

Het Wonderwoud, de nieuwe groenpool op de grens van Gent en Lochristi, heeft eindelijk een vergunning te pakken. Binnenkort kunnen de werken dus van start gaan om het nieuwe stukje natuurgebied in te richten. Het Wonderwoud moet een groenpool worden van zo`n 200 hectare groot, met daarin heel wat sport - en spelelementen voor jong en oud. De eerste 35 hectare wordt vanaf dit jaar aangelegd, en zal eind 2024 al toegankelijk zijn voor het publiek.

Het Wonderwoud, een gloednieuwe groenpool op het grondgebied van Oostakker en Lochristi, staat al meer dan tien jaar op de planning en het heeft nu ook eindelijk een vergunning beet. Het Wonderwoud is een van de vijf groenpolen van de stad Gent, grote stukken natuurgebied aan de randen van de stad. Het Wonderwoud ligt voor een stuk in Oostakker, waar het zich concentreert rond deze grote visvijver. Maar het grootste gedeelte ligt op het grondgebied van Lochristi. De groenpool moet in totaal zo`n 200 hectare groot worden. En die inrichting zal in verschillende fases verlopen.

Dries Desloover, projectleider Agentschap Natuur en Bos: "In een eerste fase gaan we 35 ha parkachtig gebied heraanleggen, met heel wat bijkomend bos, ongeveer 15 ha bos dat er bijkomt, en heel wat natte natuur rond de huidige visvijver, Maar ook voor de bezoeker doen we heel wat inspanningen, er komt 5 km nieuw wandelpad, een circuit voor de mountainbikers en heel wat spelelementen die het geheel wat avontuurlijk zullen maken, Als kers op de taart, voorzien we een kijktoren van 25m hoog van waar je het gebied kan bezichtigen, een overzicht over het Wonderwoud tot aan de drie torens van Gent.

Bereikbaar tegen eind 2024

De omgevingsvergunning voor het Wonderwoud is nu binnen, nu kan de planning voor de totale inrichting van het natuurgebied van start gaan. In eerste instantie zal er een aannemer worden aangesteld, en bij het Agentschap Natuur en Bos verwachten ze dat de eerste spadesteek van het Wonderwoud vlak voor de zomer kan gegeven worden. Die werken zullen ongeveer een jaar in beslag nemen, dus eind 2024 moet de eerste 35 hectare van het Wonderwoud al toegankelijk zijn voor het publiek.