Zendertje verklikt Aziatische hoornaars

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek heeft een nieuwe techniek om hoornaarsnesten op te sporen. Door een zender aan te brengen op een Aziatische hoornaar, is het gelukt om nesten te vinden. Zo konden in Gentbrugge en Drongen al twee kolonies verdelgd worden.

De Aziatische hoornaar vliegt sinds een vijftal jaar ook in onze contreien rond. Da’s slecht voor de inheemse insecten, en dan vooral voor de honingbijen. En dus is het van belang om de hoornaar uit te roeien. De moderne technologie kan daarbij helpen. Onderzoekers zijn erin geslaagd een minuscuul zendertje op een gevangen Aziatische hoornaar aan te brengen, en het diertje zo naar zijn nest te volgen.

Twee nesten in Gent
Onderzoekers vangen de hoornaar in een pot met lokaas, een mengsel van wijn, bier en suiker. Dan wordt de hoornaar verdoofd door op ijs te leggen. Zo kunnen de onderzoekers het zendertje van amper 0,15 gram installeren. Dan gaat de hoornaar weer de lokpot in, om op krachten te komen. En zo zijn op korte tijd al twee nesten gevonden en verdelgd in Gentbrugge en Drongen.