woensdag 17 augustus
25°C
78 km

240.000 bezoekers op dag 2 van het Lichtfestival

Het Lichtfestival in Gent zorgt voor een ongeziene mensenmassa in de stad. Gisteren waren naar schatting 240.000 mensen aanwezig in Gent. De stad en de politie riepen op  op om niet meer naar Gent te komen.

De mensen hebben er lang moeten op wachten, en dat laten ze nu ook zien. Na de 140.000 bezoekers op dag 1 kreeg de tweede dag van het Lichtfestival er nog eens 100.000 bij. Een ongezien getal dat vooral voor verkeersproblemen zorgt. Gisteren werd de B401 afgesloten, de P&R en parkings waren volzet. Alle toegangswegen naar Gent zaten vol. De politie riep op om niet meer naar Gent te komen, de binnenstad was volzet.

Geen extra maatregelen

De stad Gent en de crisiscel hadden een vermoeden dat het Lichtfestival veel volk zou trekken, maar deze cijfers had niemand verwacht. Ondanks de massa komen er voorlopig geen extra maatregelen.  Het festival blijft gewoon doorlopen tot en met zondagavond. De stad Gent dringt wel aan op het dragen van het mondmasker.  Wie het festival bezoekt draagt een mondmasker, zelfs al is het buiten.

Moeilijk te verantwoorden

Het nationaal crisiscentrum kijkt met bange ogen naar dit evenement. Biostatisticus Geert Molenberghs van de Universiteit Hasselt is van mening dat er beter een stop zou komen op grote evenementen. Mensen die buiten het Lichtfestival beleven trekken daarna de horeca binnen, en als daar de verluchting wat minder is, dan heb je een probleem. Ook de Zesdaagse van volgende week zou beter nog eens herbekeken worden zegt Molenberghs.  Dergelijke grote mensenmassa’s zijn nog moeilijk te verantwoorden klinkt het.