AZ Sint-Lucas is zo goed als volzet

Het AZ Sint-Lucas in Gent ligt zo goed als vol. De laatste weken zag het ziekenhuis een toename van het aantal patiënten met het RSV-virus, vooral kinderen en ouderen hebben er last van. Er is nog geen plaatstekort in Sint-Lucas, maar de druk is wel hoog. Het ziekenhuis moet patiënten noodgedwongen vroeger naar huis sturen en door heel wat uitval bij het personeel is het behelpen met de mensen die er zijn.

Katrien De Ketelaere - medisch directeur AZ Sint-Lucas Gent: "We zien vooral op onze dienst kinderziekten een heel grote drukte. Er is een heel sterke circulatie van het RSV-virus op dit moment. Maar ook bij onze oudere populatie, onze geriatrische populatie zien we heel veel ziekenhuisopnames. We hebben op dit moment net plaats genoeg maar mits een aantal ingrepen. We moeten dagelijks aan onze artsen vragen om patiënten waar het medisch verantwoord is op tijd naar huis te sturen".

Patiënten doorverwijzen naar andere ziekenhuizen lukt op dit moment ook niet meer, overal ligt alles goed vol. Over een paar dagen komt de kerstvakantie er wel aan en dan verwachten ze in het ziekenhuis wel een afname bij de dienst kinderziekten. Het RSV-virus kan dan minder circuleren omdat de scholen dicht zijn. Maar met de feestdagen in het vooruitzicht, zijn ze er toch niet helemaal gerust op. Heel wat artsen verwachten na de feestdagen ook opnieuw een toename van het coronavirus en de griep. In het AZ Sint-Lucas is er nu al een stijging van het aantal coronapatiënten.

Katrien De Ketelaere - medisch directeur AZ Sint-Lucas Gent: "Waar we gedurende een aantal weken toch 10 tot 15 patiënten hadden, zitten we nu toch weer gemakkelijk tegen de 40 opgenomen coronapatiënten. Dus toch wel een duidelijke toename. Griep is er op dit moment nog niet zoveel. Dus bij deze nog een oproep aan iedereen: laat je alstublieft nog vaccineren tegen griep".