zaterdag 2 maart
10°C
5 km

Brakel heeft nu een eigen faunahuis

In Brakel heeft Natuurpunt het allereerste faunahuis van het land geopend. Het is een modelwoning die laat zien hoe je "natuurinclusief" kan bouwen of renoveren, met behoud van de dieren die in en rond het huis voorkomen. Op die manier wil Natuurpunt laten zien dat mens en dier op een duurzame manier kunnen samenleven, zonder elkaar overlast te bezorgen.

Het lijkt wel een sprookjeshuisje, het allereerste Faunahuis in natuurgebied het Burreken in Brakel. In 2016 kocht Natuurpunt het perceel waarop het huisje staat, en zo'n 3 jaar geleden ontstond het idee om er een Faunahuis van te maken. 

Dirk Criel - projectverantwoordelijke Faunahuis: "Op het moment dat we de woning betraden, zagen we dat zer zich al eel veel dieren in gevestigd hadden. Die waren via een gat in het dak allemaal naar binnen geslopen. We vonden dat we die weer een nieuwe plaats moesten geven; Zo is het idee van een natuurinclusieve demonstratiewoning gegroeid. 

Voor de vleermuizen is er bijvoorbeeld een kast met lamellen, die ervoor zorgt dat de diertjes niet tussen je dakisolatie kruipen. Of er is een egelwegel, die toegang biedt tot een ongebruikte barbecue die egels als nest kunnen gebruiken. Vaak simpele toepassingen dus, die voor de dieren een wereld van verschil kunnen maken.