donderdag 9 mei
18°C
9 km

Discriminatie op de Gentse arbeidsmarkt: ouderen en transgenders krijgen een kwart minder uitnodigingen voor jobgesprek

Uit praktijktesten van de UGent blijkt dat oudere mensen, transgender personen, mensen met een beperking en mensen met een migratieachtergrond 21% minder vaak worden uitgenodigd voor een jobgesprek dan andere kandidaten. Mensen die ooit kanker gehad hebben, ondervonden geen discriminatie.

De Universiteit Gent voerde het onderzoek uit in opdracht van de Stad Gent. De onderzoekers, onder leiding van professor Arbeidseconomie Stijn Baert, maakten gebruik van correspondentietesten waarbij twee sollicitanten via mail reageren op eenzelfde vacature. Het cv en de motivatiebrief die ze verstuurden waren ongeveer hetzelfde, maar de kandidaten verschilden op basis van één van de geteste discriminatiegronden, namelijk leeftijd, herkomst, genderidentiteit, gezondheidstoestand en arbeidsbeperking. Er werden 1.920 fictieve sollicitaties uitgestuurd naar 960 vacatures. 

Transgender personen 29% minder vaak uitgenodigd
De resultaten spreken voor zich. Sollicitanten met één van die discriminatiegronden kregen 21% minder uitnodigingen dan de andere kandidaten. Bij oudere kandidaten ging het om 25%, bij transgenders zelfs om 29%. Het was de eerste keer dat er in ons land getest werd of transgender personen gediscrimineerd worden. Proefpersonen met een migratieachtergrond kregen 16% minder uitnodigingen, dove kandidaten 42% minder dan horende kandidaten. Maar dat laatste kan ook met objectieve redenen te maken hebben. Voor het eerst werd ook onderzocht of mensen met een kankerervaring gediscrimineerd worden, maar dat bleek niet het geval.

"Dieper graven is nodig"
 "Deze resultaten spreken boekdelen", zegt schepen van Werk en Sociale Economie Bram Van Braeckevelt. "Nu verspillen we bakken talent. Daar kunnen we ons nooit bij neerleggen. We willen nu dieper graven: wat maakt dat er bij rekrutering zulke onrechtvaardige keuzes gemaakt worden? Pas als we dat begrijpen, zullen we het probleem ten gronde kunnen aanpakken. En dat is hoognodig."