Eeklo krijgt 1,1 miljoen om stadhuis op te knappen

De stad Eeklo krijgt van de Vlaamse overheid 1,1 miljoen voor de binnen- en buitenrestauratie van het stadhuis. 

Het stadhuis van Eeklo, dat al meer dan 7 eeuwen op dezelfde plaats staat, moet grondig gerestaureerd worden. Daarvoor krijgt het nu 1.110.975,98 euro. “Aan de buitenkant worden de daken gerestaureerd net als de bekroning van het belfort”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). “Ook de gevels worden nagekeken en hersteld waar nodig.”

Voorzetbeglazing
In het stadhuis worden de ruimtes heringericht zodat deze flexibel en multifunctioneel gebruikt kunnen worden. Verschillende lokalen worden ter beschikking gesteld aan verenigingen van de stad, voor vergaderingen of tentoonstellingen. Om warmteverlies te beperken, wordt voor de ramen voorzetbeglazing geplaast. Er komt ook een lift, waardoor het gebouw toegankelijk zal zijn voor iedereen. 

UNESCO Werelderfgoed
Het oudste deel van het stadhuis is de kelder, die werd in de 15de eeuw gebouwd. Sinds 1943 is het stadhuis een beschermd monument. In 1999 werd het samen met 23 belforten in Vlaanderen en 6 in Wallonië ingeschreven op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO.