zaterdag 27 april
16°C
38 km

Is er politieke druk geweest bij toekennen verkavelingsvergunning Heurne?

Heeft schepen en Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne uit Kruisem zijn politieke macht misbruikt om een vergunning te krijgen voor een bouwproject in Oudenaarde? Dat is de vraag die gesteld wordt na de Pano-reportage van gisteren. Ondanks verschillende negatieve adviezen besliste de deputatie van Oost-Vlaanderen dat er 20 huizen mogen gebouwd worden in overstromingsgevoelig gebied. Bothuyne, die hoofdaandeelhouder is bij de projectontwikkelaar, zou zijn boekje te buiten zijn gegaan. Hijzelf ontkent dat hij druk heeft uitgeoefend.

Projectontwikkelaar Provum had plannen om in Heurne 25 woningen te bouwen. Maar dat stuit op protest van onder meer de buurtbewoners en het Agentschap Natuur en Bos. De plannen worden meermaals aangepast, maar het protest blijft. De Dienst Omgevingsvergunningen van de provincie geeft meerdere keren een negatief advies omdat de verkaveling in overstromingsgevoelig gebied zou komen. De stad Oudenaarde geeft Provum uiteindelijk een vergunning om te mogen bouwen, maar daar wordt beroep tegen aangetekend door het Vlaams Departement Omgeving. Schepen en Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne uit Kruisem, die hoofdaandeelhouder is van de projectontwikkelaar, onderneemt actie om de vergunning alsnog te bekomen.

Elisabeth Meuleman (Groen) - gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid.: "Wat bij ons een bel heeft doen rinkelen is een beslissing van het schepencollege en in die beslissing, die voor iedereen toegankelijk is, staat letterlijk dat het stadsbestuur de vraag had gekregen van de heer Bothuyne om contact op te nemen met de omgevingsambtenaar en dat hij bereid was om zijn beroep te herzien en dat de wtaerkaarten eigenlijk fout waren en of de stad niet bij de provincie kon aandringen om toch een vergunning uit te reiken. Het stadsbestuur heeft gelukkig zeer wijs gehandeld en zij hebben gezegd dat ze er niet verder op ingaan en geen verdere stappen richting provincie ondernemen".

Uit de reportage van Pano blijkt ook dat Bothuyne contact zou hebben gehad met de leidend ambtenaar van het Departement Omgeving. 't Is een poging van Bothuyne om het beroep te laten intrekken. 

Robrecht Bothuyne (CD&V) - schepen in Kruisem en Vlaams parlementslid: "Ik heb een vraag gesteld over een procedure aan een ambtenaar en ik heb het antwoord daarvan doorgespeeld aan een andere ambtenaar via mail aan de stad Oudenaarde en that's it. Ik heb, en dat is misschien wel een foutje, het mailadres van het Vlaams parlement gebruikt om die mail te versturen en dat had ik beter niet gedaan. Maar ik heb op geen enkele manier invloed gehad op de beslissingen die in dit dossier zijn genomen. Die worden genomen door de stad Oudenaarde en de provincie en daar heb ik geen enkele zeggenschap in".