dinsdag 18 juni
19°C
1 km

Gemeenten kopen vallen aan voor Aziatische hoornaars

Nu het wat warmer wordt komen ook de Aziatische hoornaars MEER tevoorschijn. En dat is slecht nieuws, want de diertjes eten bijen en andere insecten op en zijn niet goed voor onze biodiversiteit. Om de opkomst van de Aziatische hoornaar de kop in te drukken, kopen heel wat steden en gemeenten speciale vallen aan. 

De Aziatische hoornaar is al enkele jaren in opmars in Vlaanderen. Nu het bijna lente is, kan je de diertjes opnieuw meer zien vliegen. Het moment volgens Barbara uit Zwalm om een val te plaatsen.

Barbara Sys - imker uit Zwalm: "Het is de bedoeling dat deze vallen selectief zijn. De Aziatische hoornaar kan er in en niet terug uit. Maar bijen en andere kleine insecten zoals wespen die kunnen langs deze gaatjes er wel terug uit en ook door het koninginnenrooster aan deze kant".

Om de Aziatische hoornaar in de val te krijgen, gebruikt Barbara een lokstof. Het is het ideale moment om de vallen te plaatsen, want rond deze periode gaan de koninginnen op zoek naar een plaats om hun nest te bouwen. Barbara is voorzitter van de Koninklijke Oudenaardse Bijentelersmaatschappij. Zij maken nu op vraag van gemeenten zoals Maarkedal en Zwalm zelf vallen om Aziatische hoornaars te vangen.