Zwalm koopt 10 hectare grond voor nieuw natuurgebied

De gemeente Zwalm heeft 10 hectare grond aangekocht voor een nieuw natuurgebied. Het gaat om een deel van het terrein van de oude steenbakkerij in Robost. Het moet een plek worden waar de natuur zijn gang kan gaan en waar de Zwalmenaars rustig kunnen  vertoeven. 

Francia Neirinck (Groen) - schepen van Natuur Zwalm: "Het gaat eigenlijk een substraat worden, fauna en flora met heel veel focus op biodiversiteit. We gaan ook een heel stuk inrichten voor akkervogels en de rest gaan we met een extensief beheer inrichten met struiken, houtkanten en dergelijke meer".

Het terrein was jarenlang een plek voor leemontginning en lag er wat verloederd bij. De gemeente besliste om dit stuk grond aan te kopen, omdat ze meer willen inzetten op natuur.

Bruno Tuybens (voorZwalm) - burgemeester Zwalm : "Je kan geen 10 hectare verwerven zonder in de geldbeugel te tasten, maar het is wel zo dat we daar subsidies gaan voor krijgen. De grootste rendabiliteit zal de gezond en de beleving zijn voor ons en de toekomstige generaties van onze gemeente. Maar natuurlijk een paar 100.000 euro, je moet dat altijd bekijken op een bestuursperiode. In de vorige bestuursperiode is er 0,0 geinvesteerd in natuur en bos, dus als je dat op 12 jaar bekijkt is dat een investering die perfect te verantwoorden is".

insluiten