Gevolgen coronacrisis: 1 op 4 gemeenten stelt investeringen uit

Hoe hard worden de gemeenten getroffen door de coronacrisis? Radio 2 en de UGent zochten het uit en hielden een grote bevraging bij Vlaamse en Brusselse burgemeesters. Daaruit blijkt dat 8 op 10 gemeenten vrezen voor financiële verliezen. 1 op 4 gemeenten stelt zelfs investeringen uit.

De burgemeesters zijn in deze crisis de belangrijkste aanspreekpunten van de bevolking. Ze weten als geen ander wat er leeft onder de inwoners. Velen maken zich zorgen over de eenzaamheid en armoede in hun gemeenten. Ze organiseren daarom belrondes of verdelen extra voedselpakketten. 

Meer OCMW-steun en aankoopbonnen in Oost-Vlaanderen
In vergelijking met het Vlaamse gemiddelde wordt in onze provincie iets meer materiele steun geboden vanuit het OCMW. Dat zegt professor Herwig Reynaert van het Centrum voor Lokale Politiek van de UGent. Ook delen de gemeenten in Oost-Vlaanderen meer bonnen uit waarmee inwoners de lokale horeca en handelaars kunnen steunen.

Oosterzele stelt afbraak Kring uit
Door de coronacrisis stelt een kwart van alle gemeenten geplande investeringen uit. Oosterzele bijvoorbeeld was van plan om de Parochiale Kring (zie foto) af te breken, maar die werken worden voorlopig on hold gezet.