Golf van solidariteit in Vlaanderen

Na de zware overstromingen van de afgelopen dagen komt in Vlaanderen een golf van solidariteit op gang. Mensen willen op verschillende manieren hulp bieden aan de slachtoffers maar weten vaak niet hoe ze hen moenten bereiken. Lien De Leenheer (foto) uit Machelen aan de Leie onwikkelde gisterenenavond een website om alle burgerinitiatieven te bundelen.

Deze middag waren al meer dan duizend acties geregistreerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Rode Kruis bekijken intussen hoe ze met die website hulp tot in de getroffen gebieden kunnen krijgen. Want de nood is hoog. Heelwat mensen in de getroffen gebieden zijn alles kwijt. Er wordt nu al gesproken dat de schade groter is dan 100 miljoen euro.

Crowdfunding in Gent

Intussen is ook in Gent een crowdfundingsactie opgestart. Volgens het stadsbestuur kwamen er heelwat spontane vragen binnen van particulieren en bedrijven om hulp te bieden. Dat kan nu via de website stad.gent/genthelptnoodweer  Ook het Rode Kruis en Croix-Rouge de Belgique slaan de handen in elkaar om de noodhulp naar aanleiding van de overstromingen te coördineren. Dat kan via het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525