zaterdag 15 juni
18°C
6 km

Let op voor de onzichtbare moordenaar CO

In de Veldstraat in Gent liep een grote kanarie rond die de shoppers aansprak en hen op de hoogte bracht van de gevaren van CO. Het was een actie van de stad Gent en de gezondheidswerkers van de stad. Met de stijgende energieprijzen verwarmen mensen met pelletkachel en dergelijke. Toestellen die er bij slechte verluchting  kunnen voor zorgen dat de co in huis blijft hangen,  Aan de hand van een vragenlijst werden mensen in  de veldstraat gepolst over de kennis van het gevaar van co. Wie zijn best deed kreeg een raamstopper als cadeau.

Tine Van Demaele - Medisch milieukundige Logo Gezond+ : "De kanarie die verwijst naar de kanarie in de koolmijn, vroeger. Het is zo dat ze vroeger een kanarie in een kooi meenamen in de koolmijnen. En wanneer er een zuurstof te kort dreigde in de koolmijn, dan gaat de kanarie zich vreemd gedragen. Dat was een signaal om de koolmijn te verlaten en zo willen we graag het bruggetje maken naar de gevaren van koolstofmonoxide. Die door een te kort aan zuurstof, onvolledige verbranding zal veroorzaken en zo koolstofmonoxide kan vrijgeven. Wat een zeer groot gevaar kan zijn voor de gezondheid".

Oorzaak zou kunnen liggen aan het feit dat mensen goedkopere manieren zoeken om zich te verwarmen, maar zich niet bewust zijn van de gevaren van bijvoorbeeld het stoken met een houtkachel. Wie vandaag naar de uitleg van de gezondheidswerkers luisterd kon alles te weten komen over de gevaren van co.

Rudy Coddens (Vooruit) - schepen van Gezondheid Gent: "Co vergiftiging is eigenlijk een sluipende moordenaar. Het is eigenlijk reukloos, kleurloos, smaakloos en het sluipt echt in de mensen. Vooral als er inderdaad in huis verbrandt wordt. We merken spijtig genoeg een toename, dit jaar zijn er al 60 doden in België ten opzichte van vorig jaar 30. Dat is een verdubbeling".