donderdag 7 december
5°C
1 km

Menselijke botten krijgen laatste rustplaats op Campo Santo

Op de begraafplaats Campo Santo in Sint-Amandsberg kan je sinds kort een opmerkelijke grafsteen vinden.  Het is de laatste rustplaats van de menselijke botten die werden opgegraven tijdens de werken aan de Sint-Baafskathedraal.

Tussen 2019 en 2020 werd er duchtig gegraven aan en rond de Sint-Baafskathedraal. Daarbij stuitten de arbeiders op heelwat menselijke resten. Ze zijn van Gentenaars uit de Middeleeuwen, want de plek waar de Sint-Baafskathedraal staat was vroeger een begraafplaats. De botten werden naar het Campo Santo gebrcht. Daar zijn ze nu defintief begraven.

Eigen grafsteen

“Ondanks het feit dat deze beenderen uit de Middeleeuwen komen en de identiteit niet bekend is, moeten we ze toch voorzichtig en met het nodige respect behandelen” zegt Ludo Collin, de Rector van de Sint-Baafskathedraal. Daarom kregen de botten een eigen, anonieme, grafsteen met de volgende tekst:  “Hier rusten nu in de vrede van de Heer allen van wie de eeuwige rust verstoord werd door de bouwwerken in en rond de Sint-Baafskathedraal 2019-2020”.

Verder onderzoek

Een deel van de botten is nog bij de UGent. Daar wordt nog onderzoek op gedaan, ondermeer over de leefomstandigheden en de oorzaak van het overlijden. Ook deze botten zullen later begraven worden. Wellicht zijn de resultaten in mei beschikbaar.