woensdag 17 augustus
25°C
79 km

Nieuw bos aangeplant in Wachtebeke nadat het vorige is verwoest door de letterzetter

In Wachtebeke is vandaag gestart met de aanplant van een nieuw bos. De eigenaars, Sven en Marianne, zagen hun vorige bos vernield worden door de letterzetter, een bruine kever. (zie foto onderaan)

De laatste jaren waren de sparren van Sven en Marianne er slecht aan toe. Ze werden aangevallen door de letterzetter, een kleine bruine kever die meer en meer voortkomt in onze streken. De letterzetter heeft het vooral gemunt op verzwakte bomen. Die worden kaalgevreten, in die mate dat een compleet bos er moet aan geloven. En dat gebeurde in Wachtebeke.  

De letterzetter

De letterzetter behoort tot de snuitkevers en is maar een 5 tal milimeter groot. Hij rukt in onze streken op door ondermeer de droge zomers van de voorbije jaren. De letterzetter is gek op naaldbomen en dan voornamelijk de verzwakte bomen. De mannetjeskevers boren zich in de boom en maken daar paringskamers. Daarna lokken ze de vrouwtjes met een speciale vloeistof die ze produceren. De vrouwtjes leggen hun eitjes onder de schors en als die uitkomen trekken de larven verder de boom in. De boom wordt eerst bruin en raakt daarna helemaal kaalgevreten. 

Nieuw bos in Wachtebeke

Omdat Sven en Marianne de laatste jaren hun bos zagen verdwijnen hebben zij nu besloten om een nieuw bos aan te planten. Het is een bos met loofbomen die ze krijgen van de Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord. Het zijn er 900 in totaal, en die gaan vanaf vandaag de grond in. Een grote klus, maar zonder bos verder, dat zagen de twee eigenaars niet zitten. 

foto: wikipedia