vrijdag 14 juni
19°C
24 km

Oosterzele erkent sterrenkindjes met een register

De gemeente Oosterzele wil ouders van een sterrenkindje, of een stilgeboren kindje, in de toekomst beter gaan ondersteunen. Te beginnen met de oprichting van een sterrenregister. Daarin kunnen alle stilgeboren kindjes in Oosterzele worden opgenomen.

Elsy De Wilde (CD&V), schepen van Jeugd Oosterzele: "'t Is zo dat wettelijke registratie verplicht is vanaf 180 dagen zwangerschap of verlies van een kind vanaf 180. Vanaf 140 dagen zwangerschap kunnen ouders hun kindje ook een voornaam geven, maar alle ouders die voor die 140 dagen een kind verliezen, die staan nergens en daarin willen we verandering brengen in die ongelijkheid. Vandaar willen we kinderen die voor 140 dagen sterven, aan een vroeggeboorte, willen we die plek geven en de mogelijkheid geven om die te registreren in een sterrenregister, bij registratie zullen die kindjes een plek krijgen op de sterrenweide en zullen de ouders ook een boom kunnen planten in het geboortebos".

Sterrenweides, zoals op de nieuwe begraafplaats in de Oosterzeelse deelgemeente Scheldewindeke, bestaan al langer, maar niet alle sterrenkindjes kwamen al in aanmerking voor een registratie. In Oosterzele zal dat vanaf het najaar dus wel kunnen, ongeacht het tijdstip van de vroeggeboorte. En dat kan een grote morele steun betekenen voor de ouders die een kindje verloren tijdens de zwangerschap.