Sint-Baafshuis opendeurt dit weekend

Het Sint-Baafshuis, naast de Sint-Baafskathedraal in Gent, is eindelijk klaar, na 20 jaar renovatiewerken. Om dat te vieren organiseert het bisdom Gent morgen een opendeurdag in het historische gebouw. Verschillende diensten van het bisdom krijgen een nieuw onderkomen in het Sint-Baafshuis, en er is ruimte voor onderwijs en evenementen. 

De rustige binnentuin van het Sint-Baafshuis is vrij toegankelijk voor iedereen, en het is een echte oase van rust midden in de Gentse binnenstad. Je komt er binnen via het nieuwe poortgebouw, en dat is meteen ook het paradepaardje van de hele verbouwing.

Ludo Collin - kanselier Bisdom Gent: "Dat stuk was heel bouwvallig, en er is beslist om dat stuk af te breken en hier een moderne architectuur te zetten, met veel licht. Een soort ruimte die polyvalent is en die voor veel activiteiten kan gebruikt worden". 

Nu is hier bijvoorbeeld een kleine tentoonstelling van archiefstukken uit de geschiedenis van het gebouw. Bij de verbouwing, die maar liefst 20 jaar heeft geduurd, zijn moderne elementen gecombineerd met de historische architectuur van het gebouw. Het Sint-Baafshuis is gebouwd in de 17de eeuw, en het heeft verschillende functies gehad, van wapenarsenaal tot seminarie en lagere school, tot het in 2001 in bezit kwam van het bisdom. 

Ludo Collin - kanselier Bisdom Gent: "Het gebouw is op de eerste plaats het centrum van de vorming voor de bedienaren van de eredienst, in een brede waaier. Hier gaan lessen door, vormingssessies, conferenties. Dan zijn hier een heel aantal diensten van het bisdom gehuisvest. De dienst Onderwijs, de dienst Jeugdpastoraal, en de dienst Vorming vooral, die een groot deel van het gebouw inneemt".