donderdag 25 februari
12°C
12 km

Slechtste soldenperiode ooit

Morgen lopen de verlengde wintersolden te einde. Ze zullen de geschiedenis ingaan als de slechtste soldenperiode ooit. Dat zeggen Mode Unie en Comeos. 

Naar aanleiding van de coronacrisis werden de wintersolden 2 weken verlengd. Het moest de handelaars de mogelijkheid bieden om de grootste stocks aan winterartikelen nog te kunnen verkopen. Maar dat is niet gelukt. De twee extra weken verkoop hebben nauwelijks iets opgebracht. Mode Unie en Comeos spreken van een barslechte periode, met liquiditeitsproblemen tot gevolg. 

Geen vijf voor twaalf maar twaalf!

Mode Unie heeft een bevraging gedaan bij 315 modehandelaars. Zij spreken over een extra verkoop van nog geen 18% bovenop de normale soldenverkoop. Sommige handelaars spreken zelfs over geen bijkomende verkoop. Vooral het individueel shoppen en het uitblijven van sociaal en economisch perspectief zorgt voor een koopvrees klinkt het.  

Extra maatregelen nodig

Mode Unie vraagt aan de federale overheid om een tijdelijke BTW-verlaging door te voeren in het tweede kwartaal. Ze vragen 12% voor de modesector. Als dat niet lukt vrezen ze een domino-effect. Faillissementen en jobverlies in de modesector zouden wel eens de trend van 2021 kunnen worden. Met de BTW-verlaging kunnen de handelaars weer wat kapitaal en slagkracht opbouwen.