zaterdag 10 december
2°C
5 km

Van vinpootsalamander tot bastaardkikker: in Gavere, Oosterzele en Melle leven 7 amfibiesoorten

In de poelen van Gavere, Melle en Oosterzele leven zeven soorten amfibieën. Dat blijkt uit resultaten van Natuurpunt Studie, die het onderzoek uitvoerde in opdracht van de provincie Oost-Vlaanderen. Met de resultaten wil de provincie bestaande poelen beter beheren en op zoek gaan naar 30 extra locaties om nieuwe poelen aan te leggen.

De alpenwatersalamander, vinpootsalamander, kleine watersalamander, gewone pad, bruine kikker, bastaardkikker en de exotische meerkikker. Deze zeven amfibiesoorten kan je terugvinden in de poelen van Gavere, Melle en Oosterzele. 

Poelenplan Rodeland
Natuurpunt Studie telde de diertjes in het kader van Poelenplan Rodeland. Met dat rapport wil de provincie nagaan hoeveel amfibieën er leven in Gavere, Melle en Oosterzele. "In dit poelenplan wordt de basis gelegd voor een veerkrachtige en sterke aanwezigheid van talrijke amfibieën", vertelt gedeputeerde Riet Gillis. "Samen met de betrokken eigenaars, andere overheden, de regionale landschappen en natuurverenigingen actief in Rodeland, willen we met dit plan een boost geven aan de biodiversiteit."

Momenteel tellen de 3 gemeenten 30 poelen. Die wil de province nu zo goed mogelijk verzorgen. Daarnaast gaan ze ook op zoek naar 30 extra locaties om nieuwe poelen aan te leggen, want ze verdwijnen steeds meer uit ons landschap. Dat komt door de moderne agro-industrie, maar ook door de instroom van meststoffen en pesticiden, en -uiteraard- de klimaatverandering.