donderdag 28 september
19°C
0 km

vzw De Karrekol uit Drongen maakt 'Vensterverzen'

Bij VZW De Karrekol in Drongen kan je de hele zomer lang 'Vensterverzen' komen bewonderen op hun domein. Een van de begeleiders van de VZW heeft samen met de bewoners enkele gedichten geschreven, die nu op de ramen van het gebouw te zien zijn. 


"De Vensterverzen hebben wij geschreven in het kader van de poëeziewedstrijd van VZW Curieus, VZW Creatief Schrijven en VZW Dito, die eigenlijk buurtinitiatieven willen steunen om onderdelen van de buurt dichter bij elkaar te brengen en dat was ook ons doel, dat onze voorziening dichter bij de Drongense mensen komt.", zegt directeur Jonas Dierckens.


Directeur Jonas Dierckens betreurt namelijk dat vzw De Karrekol zo weinig gekend is bij de buurtbewoners. Hij hoopt dat de 'Vensterverzen' de band tussen de buurt en de VZW dan ook zullen versterken.

Geen tehuis, maar een thuis
VZW De Karrekol is geen tehuis, maar een thuis voor mensen met een meervoudige beperking. "De bedoeling is dat wij die mensen maximaal ondersteunen in het dagelijkse leven om hun verlangens en behoeften te kunnen realiseren en dat zij op die manier maximale invulling aan hun eigen leven kunnen geven.", zegt Jonas Dierckens.
"Onze bewoners wijn volwassenen met een meervoudige beperking, dus dat wil zeggen dat dat een aangeboren beperking is bij de geboorte, en na de middelbare school hebben zij een thuis nodig, en wij proberen hen die thuis aan te bieden."


Een van de bewoners die ook heeft meegewerkt aan het project is Eddy Steyaert, die samen met begeleider Rogier Van de Sompel het gedicht Kunstenaar heeft geschreven. "Mijn gedicht was dan over kunst, ik doe graag kunst. Ik heb ook in mijn kamer kunstwerken aan de muur hangen, en ik begin weer te tekenen en te schilderen.", zegt bewoner Eddy Steyaert.

"Jonas, onze directeur, had gevraagd of wij iets wouden doen in verband met een wedstrijd, de Vensterverzen. Dan heb ik aan al onze bewoners gevraagd of zij daaraan wouden meewerken, en ik heb een paar enthousiastelingen gevonden, waaronder Eddy. En dan hebben wij gewoon een namiddag samen gezeten, ik enkel met een leeg blad papier. En dan heb ik gevraagd aan de bewoners wat hun dromen zijn en of ze daar iets over wouden vertellen, in zo mooi mogelijke woorden. En het enige wat ik dan gedaan heb is opgeschreven, schrijven schrijven schrijven. En dan hen laten nalezen, vragen aan hen wat ze daaruit wilden halen, en dan heb ik het eruit gehaald en in gedichtvorm gegoten.", zegt begeleider Rogier Van de Sompel. "Voor mij was het heel leuk omdat ik de bewoners nog beter leerde kennen daardoor. We hebben daar een hele namiddag voor uitgetrokken en het leuke was dan eigenlijk dat je hun ambities, vroegere ambities maar van nu ook, dat dat er ook een beetje in verwoord zat. Dus ik was wel aangenaam verrast door hetgene wat eruit kwam."


Je kan de vensterverzen nog de hele zomer lang komen lezen op het domein van vzw De Karrekol in Drongen.