zaterdag 2 december
1°C
2 km

Weg met de geplande veroudering

In Gent is er geprotesteerd tegen Black Friday en de overconsumptie die deze dag met zich meebrengt. Aan de kiosk op de Kouter werd er een kunstzinnig protest gevoerd tegen de geplande veroudering van elektronische apparaten zoals gsm`s en computers. Die worden tegenwoordig zo ontworpen dat ze maar enkele jaren meegaan en moeilijk te herstellen zijn, waardoor veel klanten verplicht worden een nieuw toestel te kopen. En dat maakt de afvalberg alleen maar groter, vinden de actievoerders.

Tijdens Black Friday wordt er niet alleen massaal veel kleding gekocht, ook producenten van elektronische apparaten zoals smartphones en laptops gooien tijdens dit kortingenfestival met grote promoties om klanten te overhalen zo`n nieuw toestel aan te kopen. Maar dat zijn vaak ook toestellen die door een geplande veroudering sneller verslijten en ook nog eens moeilijk herstelbaar zijn. Veel consumenten kopen daarom na een paar jaar alweer een nieuwe gsm of computer terwijl hun oude exemplaar  nog perfect kan werken. En die overconsumptiecultuur moet stoppen, vinden deze actievoerders.

Simon Berlo, CATAPA: "We doen dat op black friday omdat dat een heel symbolische dag naar consumptie toe, mensen worden bijna gedwongen om nieuwe smartphones te kopen, die door geplande veroudering snel kapotgaan, die zijn soms verlijmd aan elkaar waardoor die moeilijk te herstellen zijn, je krijgt soms ook een update waarna je gsm minder goed werkt terwijl die daarvoor nog heel goed werkte, dus we vinden dat dat moet stoppen, wij verwachten van het beleid en van producenten toestellen die veel langer meegaan, en toekomstgerichter zijn en veel minder lijden voor de mens en de wereld veroorzaken".

Want al die afgedankte elektronische apparatuur of e-waste zorgt ervoor dat de afvalberg steeds groter wordt. Terwijl de meeste van die apparaten eigenlijk nog perfect werkt als je ze laat herstellen of recupereert. Het Gentse collectief Nerdlab ging dan ook met een berg e-waste aan de slag en maakte er dit kunstwerk mee.