Werken Gent-Sint-Pieters gaan nieuwe fase in: perrons 1 tem 7 worden vernieuwd

Na twee jaar stilgelegen te hebben, start vandaag de tweede fase van de werken aan het station Gent-Sint-Pieters. Daarin zullen de perrons en de sporen 7 tot en met 1 vernieuwd worden. Om de hinder te beperken, zullen ook die werken in fases uitgevoerd worden. 

In een eerste fase werden de perrons en sporen 12 tot 8 vernieuwd. Ze kregen onder meer een volwaardige overkapping. Die komt er nu ook over de perrons en sporen 7 tot en met 1. Op die overkapping komen er later ook zonnepannelen. De perrons zelf worden verhoogd tot 76 centimeter en er komen nieuwe roltrappen en liften.

Per 2 sporen
Om de hinder voor het treinverkeer en de reizigers te beperken, wordt er gewerkt in deelfases. Zo zullen er telkens twee sporen uit dienst genomen worden en pas als die volledig vernieuwd zijn, wordt er aan een volgend paar sporen gewerkt. De werken starten aan sporen 6 en 7. De perrons 6, 7 en 8 zouden tegen eind 2023 vernieuwd moeten zijn. Daarna beginnen de werken aan sporen 4 en 5.

17.000 fietsen
De werken aan het station Gent-Sint-Pieters zijn al jaren aan de gang. De voorbije twee jaren lagen ze zelfs stil, na onenigheid over de plannen. Naast vernieuwde perrons en sporen, komen er in de kelderverdieping en op het gelijkvloers fietsenstallingen waar plaats zal zijn voor in totaal 17.000 fietsen. Onder de sporen, op het gelijkvloers, komen ook een tramstation, publieke voorzieningen en commerciële ruimtes. Het einde van de werken is voorzien tegen eind 2027.