donderdag 8 december
3°C
97 km

Wonen in voormalig klooster in Oosterzele: "Alsof je oud klooster binnenloopt"

Het voormalige Instituut Zusters Onbevlekte Ontvangenis in Oosterzele heeft na jaren leegstand een nieuwe bestemming gekregen. Achter de historische gevel van het kloostergebouw is een nieuw sociaal woonproject opgetrokken, met 39 sociale huur- en koopappartementen.

Het IZOO, het Instituut Zusters Onbevlekte Ontvangenis, is klaar voor een nieuw hoofdstuk. Het voormalige kloostergebouw, in het centrum van Oosterzele, stond jarenlang leeg en werd nu volledig heringericht als nieuw sociaal woonproject. 26 sociale huurappartementen en ook 13 koopappartementen worden binnenkort bewoond. Het sociale woonproject richt zich vooral op alleenstaanden en alleenstanden met een kind. 

Zusters Apostolinnen
De architecten brachten ook een knipoog naar het verleden aan. Alle appartementen zijn met elkaar verbonden door een rondgang, verwijzend naar de historische kloostergang. Want het voormalige kloostergebouw is een begrip in Oosterzele. In 1832 werden de Zusters Apostolinnen eigenaar van het klooster en ze richtten er een zondagsschool en een spinschool voor kansarme kinderen op. Later werd het gebouw een middelbare school, maar sinds 2010 staat het leeg. 

Binnenplein open voor publiek
"De gemeente zorgde er wel voor dat de voorgevel als een herkenbaar dorpsgezicht werd behouden", zegt Christ Meuleman (CD&V), schepen van Patrimonium. "Als je hier binnenloopt, lijkt het nog altijd alsof je het klooster of de school binnenloopt." De inwoners van Oosterzele kunnen hier ook op elk moment van de dag binnenwandelen, want het centrale binnenplein staat open voor het publiek.