dinsdag 5 maart
10°C
140 km

Hier moet je op letten bij het kopen van LED spots

Spotjes zijn van groot belang in verlichting. Ze hebben tegenwoordig in veel Nederlandse huizen een belangrijke rol gespeeld omdat ze als basis dienen voor een goed verlichtingsplan. Het primaire doel van een downlight is om door het hele huis functioneel omgevingslicht te bieden. Hun discrete uiterlijk, functionaliteit en hun verbazingwekkende vermogen om goed te combineren met andere lampen, zoals hanglampen of wandlampen, maken ze tot een uitstekende verlichtingsbasis. Daarom is het absoluut essentieel dat je de juiste LED inbouwspots aanschaft die niet alleen goed presteren, maar ook betrouwbaar zijn en lang meegaan. Let daarom op de volgende factoren tijdens je zoektocht! 

Kleurtemperatuur 

Kleurtemperatuur verwijst naar de kleureigenschappen van licht, meestal warm (geelachtig) of koel (blauwachtig). De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin: lagere Kelvin-waarden produceren warm wit, terwijl hogere Kelvin-waarden koel wit produceren. Hieronder vind je de veelvoorkomende opties: 

Warm Wit = Minder dan 3000K
Koel wit = Meer dan 4000K
Daglicht = 5000k+

Het kiezen van de juiste kleurtemperatuur voor je LED spots kan een grote invloed hebben op de sfeer in je huis. Recent onderzoek toont ook een sterke correlatie aan tussen de kleurtemperatuur en onze slaappatronen. De algemene consensus is dat Warm Wit rustgevender is voor de ogen en minder effect heeft op de aanmaak van melatonine (slaaphormoon) dan Koel Wit. Koel Wit zal onze focusniveaus juist verbeteren door onze melatonineproductie twee keer zo veel te verminderen als Warm Wit. 

Bouwkwaliteit

Bouwkwaliteit is het enige dat veel leveranciers niet vaak tegen je zeggen. Zoals veel dingen in het leven is het een kwestie van ‘je krijgt waar je voor betaalt’. Als het om inbouwspots gaat, hebben de gebruikte materialen een reële impact op de prestaties en duurzaamheid van het product. Een spotje van uitstekende kwaliteit moet beginnen met een aluminium koellichaam en frame. Een goedkoper geconstrueerde downlight zal de neiging hebben om een ​​plastic frame en koellichaam te gebruiken om de kosten laag te houden. Aluminium koellichamen zijn veel effectiever in het verspreiden van de warmte die tijdens gebruik wordt gegenereerd en zijn duurzamer en betrouwbaarder dan kunststof koellichamen.  

IP-classificatie

De volgende stap is om te bepalen of je een goede IP-waarde voor je inbouwspots nodig hebt. IP-classificatie, of Ingress Protection Rating, classificeert de mate van bescherming van een verlichtingsarmatuur tegen zowel vaste stoffen als vloeistoffen. Spotjes met een minimale IP44-classificatie zijn vereist voor ruimtes die worden blootgesteld aan water of stof, zoals een doucheruimte, buitenruimte of als je een zwembad hebt. Een inbouwspot IP65 is dan al helemaal geen overbodige luxe. 

Dimbaar

LED spotjes kunnen dimbaar of niet-dimbaar zijn. Aan dimbare spots kunnen dimmers worden toegevoegd om de lichtopbrengst te regelen. De dimfunctie is erg handig wanneer de omgevingsverlichting een sterk effect heeft op onze entertainment- of ontspanningservaring. De dimmer geeft ons de flexibiliteit om de downlight op maximale capaciteit te zetten als we duidelijk moeten zien, en uit te zetten als we willen ontspannen. Stel je je laatste ervaring in de bioscoop voor en het cruciale effect van het dimmen van de lichten wanneer de film begint.