donderdag 18 april
11°C
70 km

BBQ TIP

Bruschetta met gemarineerde gegrilde paprika



Voor 6 personen

Ingrediënten:

2 grote paprika's
2 el olijfolie
2 tl rodewijnazijn
2 tl fijngehakte rozemarijnblaadjes
1 knoflookteen, geplet
1/4 tl grof zeezout
1 snufje chilivlokken
6-8 grote basilicum blaadjes
6 even grote sneetjes Italiaans of Frans brood van elk ca 1 cm dik
olijfolie
180gr geraspte kaas

Bereiding:

Maak de BBQ klaar voor directe hitte 230-290°C. Grill de paprika's met gesloten deksel ca 15-20 min tot het vel verkoold is en er luchtbellen ontstaan; draai tussendoor wel af en toe.
Doe de paprika's in een middelgrote schaal, dek deze af met vershoudfolie en laat de paprika's 10-15 min uitwasemen.
Verwijder vervolgens van de eerste paprika de steelaanzet en snijd de paprika in de lengte door. Klap de paprika open, verwijder de zaadlijsten en zaadjes en tot slot ook het vel. Doe hetzelfde met de tweede paprika.
Snijd de paprika's in de lengte in repen van ca 1 cm breed. Doe dezemet de olie, azijn, rozemarijn, het knoflook, zout en de chiliclokken in een schaal en meng alles goed. Dek de schaal af en marineer de repen 1-2 uren op kamertemperatuur.
Hak voor het roosteren van het brood het basilicum fijn en roer dit goed door de paprika repen in de marinade.
Maak de BBQ klaar voor directe en indirecte hitte van 180-230°C. Bestrijk de sneedjes brood aan weerskanten dun met olie.
Rooster het brood ca 2 min met gesloten deksel boven directe warmte, tot het aan één kant goudbruin is. Leg het geroosterde brood met de geroosterde kant naar boven op een bakblik.
Bestooi het brood met kaas. Neem de paprikarepen met een vork uit de marinade, laat ze uitlekken boven de schaal en verdeel ze over het brood.
Gril de sneedjes brood vervolgens met gesloten deksel, ca 2 min indirect. tot de kaas gesmolten is.
 

Varkenshaasje



voor 2 personen

Ingrediënten:

1 varkenshaasje
1 mozzarella bol
10 basilicum blaadjes
4 eetlepels groene pesto
8 dunne pakjes spek

Bereiding:

Schoon het haasje op, ontdoe het van het zilverenvlies en snij het overtollig vet af
Vlinder het varkenshaasje, hou je mes horizontaal en snij in het midden het haasje door zonder helemaal door te snijden. De bedoeling is dat de twee helften nog aan elkaar hangen. Leg een vershoudfolie over het varkenshaaje en sla het plat met een pan of vlees hamer.
Strijk nu de bovenkant van het haast in met de past, snij de mozzarella bol in dunne plakjes en leg deze over de ganse lengte van het vlees en werk af met basilicum blaadjes en eventueel gedroogde tomaatjes.
Aan een kan van het haasje rol je het op naar de andere kan, in de breedte, niet in de lengte en rol stevig op.
Leg nu de plakjes spek dakpansgewijs op elkaar, leg ze naar elkaar waarbij ze steeds 2 mm elkaar overlappen.
Leg het vlees onderaan op het spek en rol nu het vlees in het spek.
Maak de BBQ klaar om indirect te garen op 160-180°C en gaar tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 65°C.
Eventueel kan je het nog heel even afgrillen, direct boven de kolen, om het spek extra krokant te krijgen en een mooi bruin kleurtje te geven.
Snijd middendoor en serveer met een lekkere pasta salade.