Eeklo stelt rijk meubelverleden tentoon

In de expo 'Uit het goede hout gesneden' stelt de stad Eeklo de komende weken haar rijk meubelverleden tentoon. Want ooit was Eeklo een prestigieuze meubelstad met maar liefst 15 meubelfabrieken.

Het roemrijke meubelverleden van Eeklo begint rond 1860 met Karel Smitz, een gerenommeerd beeldhouwwerker en kunstenaar. De sierlijke housnijwerken van Smitz zetten heel wat Eeklonaars aan om ook een atelier op te starten en er een eigen meubellijn te ontwikkelen. Rond de jaren '30 waren er in de stad al een paar grote meubelateliers, maar in de jaren '70 floreerde de meubelindustrie pas echt in Eeklo. 

1700 mensen
"Op een bepaald moment in het Interbellum waren wij nog belangrijker dan Mechelen, de meubelstad bij uitstek, dan was Eeklo echt bloeiend op het gebied van meubels" vertelt Jan Martens van de Koninklijke Vereniging voor Volkscultuur Eeklo. Vanaf de jaren '70, in de Gouden Eeuw, telde Eeklo 15 meubelfabrieken en die stelden samen z'n 1700 mensen te werk. Om dat roemrijke verleden nog eens te beleven, kan je nog tot en met 14 november terecht in de Boelare voor de tentoonstelling 'Uit het goede hout gesneden'.