zondag 25 september
16°C
0 km

Geef je plant water wanneer zij dat wil

Wie niet echt weet hoeveel water je aan je planten moet geven kan er maar beter eens goed naar luisteren, en dat mag je letterlijk nemen.

Als een plant dorst heeft kan je dat horen en dat is wat de bioingenieurs van de UGent aan het doen zijn. Zij plaatsen sensoren in hun planten en meten zo hun groei en waterverbruik, en horen het als ze dorst hebben. Alle data van de sensoren  komt in een computerprogramma en daarop kan je perfect zien hoeveel water de plant nodig heeft en hoe ze groeit. Grote fruittelers en groenteboeren gebruiken de techniek al en wie weet kunnen we binnekort ook bij ons thuis zien of we onze kamerplanten water moeten geven. 

Kathy Steppe, bio-ingeneur UGent : " Wij luisteren met de sensoren die signalen en geven die wij interpreteren. Zo kunnen wij perfect karakteriseren wat die plant ons vertelt, hoeveel dorst we heeft hoeveel water we moeten geven, hoe snel ze groeit dus dat kunnen we allemaal aflezen. Deze onderste is de sapstroomsensor die het waterverbruik meet. de bovenste in een puntdendrometer meet het zwellen en krimpen en de groei van de plant en deze middelste is de akkoustische sensor. Als de plant in droogte komt geeft die kliks en dat meten we met deze sensor."