Gent keurt masterplan UZ Gent goed

De stad Gent zet het licht op groen voor de realisatie van het masterplan voor het UZ Gent. Dat is de toekomstvisie voor de komende 20 jaar. In dat plan is er onder meer plaats voor een nieuw ziekenhuisgebouw en een centrale zorgzone. Onder het nieuwe ziekenhuis komt ook een parkeergarage. Als alles volgens plan verloopt zou tegen 2024 de eerste steen gelegd worden van het nieuwe ziekenhuis.

Het UZ Gent denkt al langer na over haar infrastructuur. Zo werden verschillende pistes onderzocht, onder andere het bouwen van een nieuw ziekenhuis op een andere locatie. Uiteindelijk bleek een gedeeltelijke nieuwbouw op de bestaande site de beste oplossing. Voor het nieuwe ziekenhuis moeten enkele bestaande gebouwen verdwijnen, waaronder de huidige parkeertoren. 

Nieuw flexibel ziekenhuis 

De huidige site van het UZ Gent bestaat uit een 40 tal gebouwen. Daar wil het ziekenhuis vanaf. Het nieuw te bouwen ziekenhuis schakelt alle ziekenhuisgebouwen aan elkaar. De bestaande gebouwen op de site worden dan gerenoveerd en krijgen een nieuwe functie zonder bezoekers. Ze zullen bijvoorbeeld dienen voor de administratie of voor de link met de bestaande scholen. Er komt ook meer ruimte voor groenontwikkeling op de site. 

Ziekenhuis beter bereikbaar maken

Eén van de pijnpunten aan de huidige ziekenhuiscampus is de bereikbaarheid. Er is in de buurt van het ziekenhuis en op de site een hoge verkeers-en parkeerdruk. Ook die problemen worden aangepakt, tot grote tevredenheid van de stad Gent. Volgens schepen Watteeuw past het masterplan perfect in de visie van de stad Gent. Geen grote extra parkeertoren, maar een grotere rol voor onder meer de fietser en het openbaar vervoer. Er komt 1 centrale toegang die de bezoeker en patiënt tot aan de ondergrondse parking brengt.  Als alles volgens plan verloopt zou het ziekenhuis er tegen 2029 moeten staan.