zaterdag 2 december
1°C
0 km

Gent wordt peter van de Belgica

De Stad Gent krijgt het peterschap van het nieuwe Belgische onderzoeksschip Belgica. Het schip zal in september 2021 in Gent worden gedoopt.

De Belgica is gebouwd in opdracht van de federale overheid. Het zal worden ingezet voor het Belgisch en Europees marien onderzoek. Het schip zal wetenschappelijke expedities doen om bv de gevolgen van de opwarming van de aarde in kaart te brengen. Gent had eerder interesse in het peterschap van de Belgica, met de steun van de Gentse Universiteit. En vandaag maakte de stad bekend dat staatssecreetaris Dermine de kandidatuur weerhouden heeft. Het 71meter lange schip wordt momenteel getest op zee, en verder afgewerkt in Spanje.  

Een eer voor de stad Gent.

Gent is blij met het peterschap zegt burgemeester De Clercq:  "We zijn bijzonder vereerd en fier om peter te mogen zijn van het nieuwe onderzoeksschip Belgica. Gent gaat deze titel aangrijpen om jongeren en scholen warm te maken voor wetenschap en de Gentse troeven als kennis- en havenstad maximaal uit te spelen. Het schip wordt aangedreven door Gentse motoren, de Gentenaars zullen het peterschap met veel trots dragen". 

foto's: © Freire Shipyard