zondag 20 juni
22°C
0 km

Johan Tahon brengt eigen kunstwerk naar de paus

Kunstenaar Johan Tahon uit Zwalm is gisteren één van zijn eigen beeldhouwwerken persoonlijk gaan afgeven aan de paus in Rome. Het gaat om een sculptuur die de stichter van de Jezuïeten, Ignatius van Loyola, afbeeldt.

Tahon heeft zich verdiept in het leven van Ignatius en maakte tijdens de lockdown een beeld dat de jezuïet volgens hem perfect weergeeft. Wat hij toen niet had verwacht, is dat zijn werk tot in Rome zou geraken. "Het zou in Vlaanderen een plaats krijgen in Drongen, in de oude abdij" zegt Tahon. "Maar de paus hoorde ervan en zei dat hij het beeld graag wilde ontvangen."

Da Vinci en Michelangelo
Paus Fransiscus behoort zelf tot de orde van de Jezuïeten, vandaar zijn bijzondere interesse. Tahon noemt de ontmoeting met de paus heel warm en gemoedelijk. De paus was zeer geïnteresseerd en Tahon was op zijn beurt onder de indruk van het Vaticaan. Zeker als hij met zijn beeld dezelfde weg mocht afleggen als grote kunstenaars zoals Michelangelo of Da Vinci. "Ik heb het beeld zelf gedragen, binnen in het Vaticaan. Toen ik opkeek zag ik die meesterwerken rond mij en dit heeft mij wel diep geraakt."

(Foto: Vatican Media)