zaterdag 2 maart
10°C
14 km

Niet-Belgische kinderen hebben nu ook een elektronische Kids-ID

In Merelbeke is vanmorgen de nieuwe elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voorgesteld. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, kwam de nieuwe kids-ID`s toelichten aan de loketten van de dienst Burgerzaken in Merelbeke. De elektronische kids-ID moet vanaf januari het papieren exemplaar vervangen. In Merelbeke worden jaarlijks 100 kids-ID`s aan niet-Belgische kinderen uitgereikt. Dankzij de nieuwe kaarten zijn ze vanaf nu beter beschermd.

Belgische kinderen onder de twaalf jaar hebben ze al langer, de elektronische kids-ID. Maar kinderen met een andere nationaliteit in ons land, moesten het al die tijd stellen met een papieren exemplaar. Daar komt vanaf 15 januari verandering in. Dat zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor tijdens een bezoek aan Merelbeke. Ze kwam er de elektronische kids-ID voor niet-Belgische kinderen voorstellen. En daar hangen veel voordelen aan vast.

Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie: "Wanneer niet-Belgische kinderen vandaag om zo`n kids-ID kwamen dan kregen zij eigenlijk een papieren documentje, een kartonnen kaartje, maar dat is natuurlijk heel gemakkelijk na te maken, dat is fraudegevoelig. En daarom voeren we nu een elektronische kaart in, op die manier gaan we identiteitsfraude tegen, maar tegelijkertijd beschermen we kinderen wel beter want we kunnen op die kaart ook andere informatie opnemen zoals bijvoorbeeld welke ouder het ouderlijk gezag uitoefent en dat is toch ook wel belangrijk om dat te weten wanneer kinderen zich bijvoorbeeld inschrijven in een school of gemeente".

In Merelbeke alleen al worden er jaarlijks ongeveer 100 kids-ID`s uitgereikt aan kinderen met een andere nationaliteit. Dankzij de nieuwe elektronische kaarten zijn ook zij nu beter beschermd tegen mogelijke identiteitsfraude. Burgemeester Filip Thienpont van Merelbeke vindt het dan ook de plicht van lokale besturen om hier aan mee te werken.