zondag 26 juni
22°C
6 km

Nieuw plan voor Gravensteen

De stad Gent wil het Gravensteen renoveren en toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers. Enkele actiegroepen en omwonenden waren niet te spreken over de komst van een paviljoen en de bouw van een liftschacht. Daarom legt de stad nu een nieuw plan op tafel.

Om het Gravensteen toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers moet de helling doorheen de poort afgevlakt worden over een onhaalbare lengte. Daarom wil de stad een paviljoen bouwen dat de bewuste doelgroep door een opening in de muur kan loodsen.  Maar de oorspronkelijke locatie kreeg protest aarom wordt nu gekeken naar een smalle strook rechts van de ingang, in de oostelijke flank van de historische burcht.

Andere opties niet mogelijk

Het verplaatsen van de liftschacht is volgens de stad Gent een onmogelijke klus. Andere locaties hebben telkens nadelen. Zo zou de plaatsing van een lift aan de westelijke zijde van de centrale burcht onherroepelijk visuele pollutie met zich meebrengen voor toeristen in de Rekelingestraat. Die genieten van het meest gekende panorama op het Gravensteen, dat met zicht op het water. Een liftschacht naar de binnenzijde van de burcht verplaatsen is dan weer moeilijk om tal van andere redenen. Ook het voorstel om voor een glazen liftkoker te kiezen, krijgt geen bijval.

Nieuw ontwerp

Daarom wordt in het nieuwe ontwerp van de stad uitgegaan van een liftkoker in steen of beton die aansluit op het uiterlijk van de burcht. Die zal op een afstand van enkele decimeters van het kasteel staan, om de oorspronkelijke muren te vrijwaren.  Al moeten er op twee plaatsen wel ingangen voorzien worden, waarbij kleine onderdelen van de historische burcht worden weggehaald. Er volgt nog een studie om het nieuw ontwerp te finaliseren en de nodige vergunningen aan te vragen. Dat neemt al snel enkele jaren in beslag.
Bron: Belga