donderdag 28 september
19°C
0 km

Tekort aan grondstoffen in de cuberdonfabriek

De Gentse neuzekes of cuberdons zitten stilaan zonder grondstoffen. Door de coronacrisis is er wereldwijd een tekort aan bepaalde ingredienten zoals varkensgelatine en suiker, twee van de belangrijkste grondstoffen om Gentse neuzekes te maken. Bij confiserie Geldhof in Eeklo, waar de cuberdons gemaakt worden, voelen ze het tekort aan grondstoffen heel goed. Om alle leveringen te kunnen afwerken, zetten ze in Eeklo daarom tijdelijk hun online-verkoop van neuzekes stop.

Om alle klanten, winkelleveranciers en marktkramers te kunnen blijven bevoorraden stopt de online verkoop van de cuberdons tijdelijk.. Want wereldwijd heerst er een tekort aan grondstoffen om cuberdons te kunnen maken.  Jo Geldhof, confiserie Geldhof Eeklo : "Vooral de hoofdingredienten zijn schaars aan het worden, zoals gelatine, suiker, glucose, en maiszetmeel waarmee we de stempel zetten om de cuberdon in af te drukken, bij de suikers is de oorzaak de slechte bietenoogst, eerst was het te nat, dan weer te warm, daarom is er een tekort aan suikers en het gelatinetekort komt vooral door China die twee jaar geleden met varkenspest kampte en die nu massaal gelatine opkopen in Europa".

Minder leveren 

Omdat de productie niet optimaal verlopt levert Geldhof iets minder bij de klanten. 1/3 in totaal om precies te zijn. Daarom was het bedrijf genoodzaakt om de onlineverkoop tijdelijk te stoppen om de vaste klanten niet in de problemen te brengen. Van zodra de productie weer op 100% draait kan er weer online gekocht worden.