zaterdag 27 april
16°C
3 km

Voedingsmarkt is klaar voor meer peulvruchten

We moeten met z'n allen meer peulvruchten gaan eten, dat zegt het onderzoek van het ILVO, in samenwerking met de Arteveldehogeschool en andere partners. Zij deden een grootschalig onderzoek naar hoe we in Vlaanderen op een duurzame manier meer peulvruchten kunnen telen. Want peulvruchten zijn een gezonde alternatieve bron van eiwitten, en veel duurzamer dan dierlijke eiwitten. De resultaten van dat onderzoek werden vandaag voorgesteld in Gent, en minister van Landbouw Jo Brouns was sous-chef van dienst. 

Het project Easy Peasy is een samenwerking van 5 onderzoeksprojecten, rond lokaal geteelde kikkererwten, sojabonen, rodenierbonen, gele erwt en edamame. Er werkten 43 partners aan mee, uit kennisinstellingen, bedrijven, organisaties en uit de landbouw. Doel  van het project is om te onderzoeken hoe peulvruchten optimaal lokaal hier in Vlaanderen gekweekt en op de markt kunnen worden gebracht. Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns is hier vandaag ook, en hij maakt samen met groentenkok Frank Fol een hummus van rode biet en kikkererwten. 

Elena Lievens - projectcoördinator KIKET Arteveldehogeschool: "Wij hebben echt onderzocht hoe we peulvruchten hier kunnen telen. Welke doen het goed, welke moeten er nog geoptimaliseerd worden? Maar ook: hoe moet die keten eruit zien om echt tot lokale producten te komen op basis van peulvruchten. En natuurlijk ook de rol van de consument: wil de consument die producten wel"? 

En de resultaten zijn positief. Er zijn zelfs enkele peulvruchten die groot potentieel hebben om uit te groeien tot vaste waarden op ons bord. 

Elena Lievens - projectcoördinator KIKET Arteveldehogeschool: "Als je kijkt naar de peulvruchten die het heel goed doen qua peulvruchtproducten, want dat is wat de consument het liefst van al heeft, dan doen kikkererwten het bijzonder goed, maar ook de gele erwt. De rodenierbonen kan je dan bijvoorbeeld gaan combineren met restan van oesterzwammen, waardoor je een oesterzwamburger creëert. We hebben echt een aantal peulvruchten ontdekt die verder kunnen boomen op de Vlaamse markt. Ik ben dan nog eentje vergeten, dat is de sojaboon. Daarmee hebben we ook een pasta kunnen creëren. Dat is wel een mooi verhaal".