woensdag 1 mei
23°C
1 km

Voorbereidende werken nooddorp Oostakker zijn gestart

In Gent zijn de voorbereidingen begonnen voor de bouw van een nooddorp voor Oekraiense vluchtelingen. Het dorp komt op een terrein in de Eikstraat in deelgemeente Oostakker. De Vlaamse Overheid wil er 200 woonunits neerplanten waar samen 600 Oekraiense vluchtelingen zullen kunnen verblijven, voornamelijk vrouwen en kinderen. De bouw van het nooddorp zal in januari starten, vanaf april volgend jaar zullen de eerste Oekraiense vluchtelingen er hun intrek nemen.

Op een landbouwterrein aan de Eikstraat in Oostakker zullen er vanaf april volgend jaar zo'n 600 Oekraiense vluchtelingen tijdelijk kunnen komen wonen. De Vlaamse Overheid bouwt in Gent aan een nieuw nooddorp voor Oekraiense vluchtelingen, het derde al in Vlaanderen, na Antwerpen en Mechelen. 't Gaat vooral om vrouwen en kinderen die hun thuisland zijn ontvlucht voor de oorlog en die al een tijdje in Gent verblijven bij opvanggezinnen. Maar ook gezinnen die nu pas gevlucht zijn voor het oorlogsgeweld zijn hier welkom.

Mathias De Clercq (Open Vld), burgemeester Gent: "Het gaat over twee fases, in een eerste fase komen er zo'n 200 woonunits voor een 200-tal mensen, dat is voorzien in 2023, en in een tweede fase eind 2023 zullen er nog 150 volgende wooncontainers worden voorzien, voor ongeveer een 400-tal mensen. In totaal zullen hier dus 600 komen wonen, voornamelijk vrouwen en kinderen - Je moet weten dat er in Gent elke maand nog altijd zo'n 50, 60 mensen uit Oekraine bijkomen, dus de nood is hoog, er zijn heel wat Gentse gastgezinnen die meteen solidair hebben opgesteld, alleen beginnen we daar nu een uitstroom te zien die op gang aan het komen is, dat is ook begrijpelijk veel van die Gentse gastgezinnen delen al meer dan een jaar een woning, en dat is een fantastisch mooi engagement, maar het is begrijpelijk dat dat voor heel veel mensen niet mogelijk is voor jaren".

Studentenkoten

Het nooddorp in Gent zal gebruik maken van een speciaal model van woonunit. 't Zal een soort containerwoning worden, waarin de gezinnen een eigen keuken en sanitair zullen hebben. In Gent worden er in totaal 200 woonunits in het nooddorp geplaatst. En die kunnen ook later hergebruikt worden, zegt Vlaams minister van Wonen Mathias Diependaele. Vijftig woonunits zijn eigendom van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Zij worden later gebruikt als noodwoning voor sociale huurders. De andere 150 woonunits kunnen later ook ingezet worden als studentenkot.